Olet tässä

RAS Tiedote

Kuntalaisten joukkorokotusten ajankohta ei ole vielä tiedossa - rokoteaikataulujen tiedustelu kuormittaa jo valmiiksi ruuhkaisia puhelimia

Kansalliseen rokoteohjelmaan tehtiin keskiviikkona oleellinen muutos, kun koronarokotteen tehosterokotteen antaminen siirtyi viikoilla. Aiemmin tehosterokote annettiin kolmen viikon sisällä ensimmäisestä rokotuksesta, mutta jatkossa tehosterokotus annetaan aikaisintaan 12 viikon kuluttua. Tehosterokotteen siirtämisestä linjasi Terveyden ja hyvinvoinninlaitos keskiviikkona.

Muutoksen ansiosta ensimmäisen rokotteen saajien määrä kasvaa lähiviikkoina myös paikallisesti, kun RAS:lle saapuvia tai saatuja annoksia ei tarvitse säästää tehosterokotukseen. Tämä johtaa siihen, että rokottamistahti tässä vaiheessa talvea nopeutuu, mutta rokotusjärjestys pysyy päälinjojen osalta ennallaan. Rokoteannosten kokonaismäärän ei silti ole vielä luvattu kasvavan.

Koronavirusrokotteet saapuvat Suomeen pienissä erissä, minkä vuoksi väestö rokotetaan tietyssä järjestyksessä, lääketieteellisin perustein. Rokotusjärjestyksen tavoitteena on vähentää vakavia tautitapauksia, ennenaikaisia kuolemia, ja elinvuosien menetystä sekä ylläpitää terveydenhuollon kantokykyä. Valittu rokotusjärjestys tukee näitä tavoitteita.

Jotta rokotukset etenisivät mahdollisimman nopeasti ja joustavasti, peräkkäisiä ryhmiä rokotetaan limittäin. Seuraavan ryhmän rokotukset voidaan siis aloittaa, kun edellisen rokotukset ovat vielä käynnissä.  

Tähän mennessä on rokotettu teho-osastojen henkilökuntaa ja todettuja tai epäiltyjä covid-19-potilaita hoitavien vuodeosastojen ja päivystysosastojen sekä ensihoidon henkilökunta. Lisäksi on rokotettu todettuja tai epäiltyjä covid-19-potilaita hoitavien infektiovastaanottojen henkilökuntaa, koronanäytteenottojen henkilökuntaa ja koronavirusdiagnostiikkaa tekevä laboratoriohenkilökuntaa.

Parhaillaan rokotetaan iäkkäiden sosiaalihuollon asumispalvelujen ja laitoshoidon tehostetun palvelun toimintayksikköjen eli ympärivuorokautisen hoivan asukkaita ja henkilökuntaa. Lisäksi rokottamisvuorossa ovat kriittisen sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö. Tähän ryhmään kuuluvat muun muassa elinsiirtoyksikköjen henkilökunta. Tässä yhteydessä kriittisyys tarkoittaa sellaisia henkilöitä, joiden sairauspoissaolo vaarantaisi sairaalan välttämättömän toiminnon.

Koronarokotteessa on ollut saatavuusongelmia ja käytännössä kaikki rokotteet mitä Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymään saadaan, käytetään viipymättä ja rokotusjärjestyksen mukaisesti.

Koska rokotteen saatavuutta ei voida tarkasti ennakoida, myöskään tarkkaa päivämäärää kansalaisten massarokotuksista ei voida antaa. Iäkkäiden kansalaisten rokottaminen alkanee kuitenkin huhtikuuhun mennessä. Tämä arvio perustuu tämän hetkiseen tietoon alueellemme saapuvista rokotteista.

Hyvinvointikuntayhtymä tiedottaa rokotusaikatauluista sitä mukaa, kun rokotusjärjestyksessä päästään uuteen vaiheeseen. Kuntalaisia pyydetään välttämään soittamista rokoteaikatauluista Raahen seudun NeuvoRassin ja lääkärinvastaanoton puhelimiin. Tiedustelusoitot kuormittavat merkittävästi jo valmiiksi ruuhkaisia linjoja.

Liitetiedostot